Menu
Forrige artikel

Vintersolhverv på Fyrkat

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1898

 

Vintersolhvervsmarked byder på vikingehåndværk, boder og det traditionelle fakkeltog.

Lørdag 8. december indtager mere end 75 vikinger Vikingegården ved Fyrkat, når der afholdes vintersolhvervsmarked. Der er arbejdende værksteder, salgsboder og forskellige børneaktiviteter, og det hele afsluttes med et stemningsfuldt fakkeltog. Der er fri entré for alle.

Når egnens vikinger for 23. gang mødes for at fejre, at mørket snart afløses af lysere tider, vil Vikingegården ved Fyrkat summe af glade vikinger. I år afholdes det traditionsrige vintersolhvervsmarked 8. december, og denne dag fremstår husene på Vikingegården som markedshaller med boder, hvor vikingerne demonstrerer deres håndværk og sælger deres hjemmegjorte varer.

I år deltager omkring 75 vikinger, som blandt andet sælger forskellige ting af horn og ben, håndstøbte bronzesmykker, håndlavede unikasmykker, glasperler, plantefarvet garn, nålebundne huer, vanter og sokker, filtede uldsager, håndsyede hætter og tasker, læderhåndværk, smedesager, trælegetøj og meget, meget andet.

Markedshallerne vil være stopfyldt med en Odins velsignelse af ting og sager i alle afskygninger og prislejer, og vintersolhvervsmarkedet er en enestående mulighed at finde håndlavede og personlige julegaver, som ingen andre får magen til. Alt sammen fremstillet med stor kærlighed til de gamle håndværk.

Børneaktiviteter og vikingemad

Vintersolhvervsmarkedet er også børnenes fest, og der er derfor også masser af aktiviteter for børn i alle aldre. Der er blandt andet forskellige vikingelege og kamptræning på pladsen mellem husene, og man kan få en trækketur på en islandsk hest. Man kan også se, hvordan der foregår, når man syder salt.

Ved det udendørs bålsted kan børn og voksne desuden stille sulten med et måltid varm vikingemad, når Fjørgun, Øyvind Blodørn, Sif og Thorgest sælger den populære midvintersuppe med hjemmebagt brød. Det er i dagens anledning muligt at få varm mjød, te og kaffe i museumsbutikken, der også har mange spændende idéer til den perfekte julegave med historie. Alt lige fra kopier vikingesmykker fundet på Fyrkat til mjød og bøger.

Stemningsfuldt fakkeltog

Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat afsluttes med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her vil vikingerne gå rundt om gårdens langhus og efterfølgende ofre deres fakler på bålet og fremsige traditionsrige vers om årets hjul, der drejer, og solen, der vil vende tilbage.

Forhåbentlig lykkes det igen i år at påvirke naturens kræfter og formilde guderne, så de lysere tider vender tilbage -  også selv om solhvervet ifølge den moderne kalender først falder 21. december.

Den moderne jul har rødder i vikingetiden

På trods af, at den kristne jul kom til efter vikingetiden, så er det gamle traditioner, der i dag videreføres. I vikingetiden blev vintersolhvervet fejret med drikkegilder, gæstebud, ofringer, handel, kappestrid og hyggeligt samvær. En slags forløber for vor tids julefrokoster med mad og drikke i festligt lag.

Og faktisk stammer selve ordet jul også fra vikingetiden, selvom det altså ikke var Jesusbarnets fødsel, der blev fejret, men derimod årets mørkeste og længste nat, som skulle gennemleves på trods af mørkets onde kræfter. Der var brug for en lysfest til at holde mørket stangen, og ifølge de islandske sagaer kaldtes denne fest for ”jólablót” eller blot ”jól”.

Lørdag 8. december 2018 kl. 12-16, Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37b, 9500 Hobro

Historie-online.dk, den 4. november 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Esther Bubleys Mandø
Guidet tur i udgravningerne ved Muningård
Museum på Rejsen 29: Magritte Museum og Tegneseriemuseet, Bruxelles