Menu
Forrige artikel

Gamle mønter kan have værdi

Kategori: Temaer
Visninger: 48533

 

Selvom du ikke længere kan betale kasseekspedienten med 10-ører eller 25-ører, så betyder det ikke, at mønterne har mistet deres værdi. Tværtimod.

Mønter kan nemt have en værdi, selvom de har mange år på bagen og for længst er udateret.

På DBA er der flere annoncer med mønter til salg lige nu. For eksempel står en gammel 25 øre til en værdi af 80 kr., og du kan få hele 300 kr., hvis du ligger inde med en 10-øre. Det skriver DBA Guide.

Dog svinger det meget, hvad den enkelte mønt er værd. Hvis du vil vide, om dine gamle mønter er penge værd i dag, giver mønteksperten Claus Johansen her en god tommelfingerregel med på vejen.

- Når vi taler danske mønter, plejer jeg at sige, at mønter fra før 1924 er noget værd, siger Claus Johansen, der har arbejdet med mønter siden 2007 gennem Montbutikken.dk, til DBA Guide.

10 ørerne er tilsalg for 1 krone stykket på dba.

Møntekspert: Disse mønter er IKKE penge værd

Som med de fleste andre regler, så er der også en undtagelse til møntekspertens tommelfingerregel.

- Alder er fint, men der findes mange mønter, der peger tilbage til år 0 og det gamle Rom. De er ikke så mange penge værd, fortæller han til DBA Guide.

Dette er altafgørende for, om dine mønter er penge værd

Ifølge mønteksperten er der to ting, der afgør, om mønterne er penge værd eller ej.

- Årstallet, som mønten er fra, er altafgørende og det samme med møntens tilstand. Man kan gå ind og slå mønterne op på nettet, hvor man bliver oplyst om, hvor mange mønter der er produceret i oplaget. Jo mindre oplaget var det år, jo mere er den værd, forklarer han til DBA Guide.

Særligt to år er vigtige at huske, når man taler gamle mønter.

- En-øre fra 1876 og 1881 bonger ud. Hvis det er en god kvalitet, har jeg set eksempler på, at de er solgt for 5.000-10.000 kr. Er det en dårlig kvalitet, vil du stadig kunne få 500 kr. for den, fortæller han til DBA Guide.

20 kroner med skibsmotiver fra perioden 2007 til 2012 til salg på dba for 50 kroner stykket

Denne slags mønter er BESTEMT relevant

Ifølge mønteksperten er det ikke vigtigt, om mønter kommer i indpakning. Dog er der andre ting, der kan have betydning for salget.

- Det er sekundært, om de er pakket ind. Det vigtigste er mønten, du handler med. Har du et møntsæt, er det bestemt også relevant, siger Claus Johansen.

Et møntsæt kan være flere mønter fra det samme årstal eller den samme slags mønter fra forskellige årstal efter hinanden. Mønteksperten sammenligner det at samle på mønter med at samle på frimærker. Derfor vurderer han også, at det er samlere, der gerne vil have fingrene i de gamle mønter.

Møntekspert: De fleste mønter er penge værd

Claus Johansen ikke vil afsløre, hvor mange penge han har oplevet, at den dyreste mønt er blevet solgt for, da han gerne vil holde det hemmeligt. Han kan dog sige, at det er langt over 10.000 kr.

Dog sker det sjældent, fortæller han.

- Alle mønter er jo noget værd i en forstand. Men de fleste gamle mønter vil typisk være mellem 50 og 300 kr. værd, siger han til DBA Guide.

[Historie-online.dk, den 2. november 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Rolls Royce til 240.000 kr.
Den store fædrelandskrig II
Kronprinsen og hagekorset