Menu
Forrige artikel

Historiehjulet

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 5143

Af Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk

Sidste år udgav SKALK to ”manuelle apps”, eller hjul med drejelige skiver, dels om oldtiden dels om den danske royale historie  http://ho.deltaserv.dk/nyt/bogfeature/b461301.htm. De to hjul er blevet en fin succes for SKALK, og hvorfor så ikke fortsætte med en ny: Historiehjulet.

Som sidst er det en skive på 21 cm i diameter med tre lag. På den ene side kan man dreje sig frem til begivenheder fra vikingetid, middelalder, renæssance og enevælde. På den anden side gælder opslagene industrialisme, mellemkrigstid, besættelse, efterkrigstid, velfærdsstat og it-samfund. Man drejer sig altså frem til et årstal med tilhørende stikord – og her må man så selv til bøgerne eller nettet og læse videre, hvis man bliver interesseret ved at se opslagsordet.

Og det er både større og mindre begivenheder, Christian Adamsen har taget med blandt opslagsordene (eller måske rettere omdrejningsordene!). Et par eksempler kunne være 1573, hvor der henvises til den ældst bevarede kirkebog, eller 1772, hvor vi jo alle ved, at Struensee  blev henrettet. 1908-10 løber Alberti-skandalen, og det kunne da godt være, at man lige skulle få læst op på den celebre sag igen, hver gang Lars Løkke bliver grebet i uregelmæssigheder. Men småting er det jo – Alberti var noget større slyngel! Et jubilæum, vi snart skal fejre, er salget af De Vestindiske Øer i 1917 – så det bliver man lige mindet om på hjulet. Gå vi frem til 1997, så afslører hjulet, at revselsesretten bortfaldt, og det var vist ikke lige et årstal, jeg havde kunnet ryste ud af ærmet, hvis jeg var blevet spurgt.

Og så således er det med Historiehjulet. Man kan dreje sig frem til begivenheder, som man da har hørt om, men måske ikke lige har present, det kan være historiske forhold, man kender så udmærket – og så er det nok også en ret god mulighed for, at der vil være opslag, man ikke kendte til – og som måske kan vække nysgerrighed.

I hvert fald: En skæg idé, som ung såvel som lidt ældre nok kan få glæde af. Historiehulet skal ikke oplades; så længe skiven hænger sammen kan man bare dreje!

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Danmark fester. Juletiden
Hans-Jørgen Schanz: Ånd
Rejsen til det oprindelige folk