Menu
Forrige artikel

Lysets børn

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 7136

 

Af Birthe Korsbæk

En meget bevægende og hjertegribende beretning om livet i et himmerlandsk bondesamfund i midten af 1900- tallet.

Om fordomme og vanetænkning og uskrevne regler, der absolut ikke måtte fraviges, og som fastholdt menneskene i fastlåste livsmønstre, styret af en streng religion.

Alt, hvad der ikke holdt sig til de givne mønstre og sædvaner, talte man ikke om. Det burde ties ihjel. Men alle de usagte ord og ufortalte hændelser lagde sig som en tung dyne over menneskenes sind i det lille, lukkede bondesamfund. Normer og regler var fastlåste og kunne ikke fraviges, hvis man ville accepteres som en del af samfundet.

Tilflyttere med humør og livsmod og gå-på-mod lærte snart at indordne sig og dukke hovedet, med mindre de hurtigt flyttede væk igen. Havde man foretaget sig noget, der lykkedes godt, fik man hurtigt lært, at man ikke skulle ”gøre sig til”!

Vi møder her Anders, der fra lille havde denne lærdom med sig, men Anders slap væk, - kom på studenterkursus, blev lykkeligt gift, fik en livsglad kone og svigerfamilie og slap på den måde ud af tungsindets åg. Anders blev en dygtig mand, der fik mange udmærkelser, men i hans barndomshjem skulle den slags ikke omtales. Det ville være at  ”gøre sig til!!”

Anders måtte bære på den tunge arv, at livsglæde på en underlig måde var en ”syndig” ting!! En tung arv at leve med og en tung arv at dø med.

”Lysets børn” er en meget interessant og tankevækkende fortælling om livet i et Himmerlandsk samfund for ikke så længe siden, - selv om man føler sig sat tilbage til den mørkeste Middelalder.

En meget læseværdig fortælling, som MÅTTE fortælles.

[Historie-online.dk, den 9. oktober 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Et udestående - en provisorietidsroman
Knacker og Enkeland
Drengen og færgemanden