Menu
Forrige artikel

Arbejdermuseet vinder international pris

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 500

 

Det svarer til at vinde Nobelprisen for museer. Arbejdermuseet er som første danske museum nogensinde netop udpeget som vinder af Europarådets museumspris, The Council of Europe Museum Prize. En prestigefyldt pris til særlige museer, som med afsæt i europæisk kulturhistorie, fremmer forståelsen for menneskerettigheder, demokratisk medborgerskab og engagement.

”Fuldstændig fantastisk og komplet uvirkeligt”. Sådan var reaktionen fra museumsdirektør, Søren Bak-Jensen efter beskeden om, at Arbejdermuseet har fået tildelt Europas måske fineste museumspris. ”Council of Europe museumsprisen er den højest tænkelige anerkendelse af Arbejdermuseets virke. Når vores indsats præmieres af både fagfolk fra museer og af de politikere, der har blikket rettet mod fremtiden, så kan vi ikke være mere stolte”.

Arbejdermuseet modtager prisen for sin indsats for at bringe historien om arbejderbevægelsens fællesskaber og kampe for et lige og retfærdigt samfund ind i en nutidig dialog om fremtidens demokrati og samfund. Og for at skubbe til opfattelsen af, hvad museer kan bidrage med for mennesker i dag.

Bygning som enestående kulturarv

Hæderen skyldes i særlig grad, at Arbejdermuseet gennem en omfattende restaurering er lykkedes med at lade sin bygning, den fredede Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning fra 1879,  indgå som ramme for museumsoplevelsen. Juryen udtaler om begrundelse for valget:

”Arbejdermuseet har potentiale til at blive det fyrtårn for aktivisme, som dets bygning var tidligere i historien.”

Arbejdermuseets bygning er den ældste arbejderforsamlingsbygning i Europa. Her har ophedede diskussioner og engagerede taler lydt fra gulv til loft, og forpligtende forlig og stærke fællesskaber blevet indgået. I den enestående festsal har arbejderne i skiftende generationer deltaget i sangaftener, læsekredse, juletræsfester og er blevet uddannet i at bruge de demokratiske rettigheder, de sammen har kæmpet for. 

”Det er helt almindelige lønmodtagere, der har rejst Arbejdermuseets bygning. Og det er deres historie, der bliver fortalt i udstillingerne og i de mange undervisningsforløb. Denne pris giver museet motivation til fortsat at gøre sig relevant over for denne brede del af befolkningen”, siger Arbejdermuseets formand og næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen. 

 

Den formelle overrækkelse af Europarådets museumspris sker ved en særlig ceremoni i Strasbourg d. 26. april 2023. 

Om prisen:

Europarådets museumspris er blevet hvert år siden 1977 til et museum, der har bidraget væsentligt til at opretholde menneskerettigheder og demokratisk medborgerskab og udbrede viden og forståelse af nutidige samfundsspørgsmål. Prisen har til formål at fremhæve Europas mangfoldige kulturarv og samspillet mellem lokale og europæiske identiteter.

Prisen er indstiftet af Europarådet og uddeles i samarbejde med European Museum Forum. 

De seneste vindere af prisen inkluderer Nano Nagle Place i Cork (2022), Gulag History Museum i Moskva (2021) og National Museum of Secret Surveillance “House of Leaves” i Tirana (2020).

[Historie-online.dk, den 7. december 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Carl Kjersmeier - Historiens Aktører nr. 54
Museumsnumre 3: Natstol
Nostalgi for de digitale generationer