Menu
Forrige artikel

Genforeningen på Museum Sønderjylland

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2708

 

Sønderborg Slot viser udstillingen 100 år med Danmark – Sønderjylland efter Genforeningen, som giver dig et nutidigt blik på den sønderjyske udvikling og selvforståelse fra 1920 og frem til i dag. På Kulturhistorie Aabenraa kan du nå at se udstillingen om den sønderjyske politiker H.P. Hanssen og de politiske og menneskelige dilemmaer, han blev sat overfor i udstillingen Genforeningens Pris: H.P. Hanssens svære valg.

Fejringen af Genforeningen 1920-2020 fortsætter i den grad i 2021 i Museum Sønderjylland. Det betyder et gensyn med den ambitiøse og roste udstilling 100 år med Danmark – Sønderjylland efter Genforeningen, der fylder 450 kvadratmeter og er den største satsning på Sønderborg Slot i knap 50 år.

På Sønderborg Slot træder du ind i hundrede års dramatisk grænselandshistorie med politisk kamp mellem dansk og tysk, nazisme og besættelse, men også forsoning og fredeligt samliv. Du møder også andre sider af grænselandets særlige virkelighed: fortællinger om grænsehandel og grænsekontrol, og naturligvis mangler hverken ringridning, pølser eller kaffebord.

Udstillingen er bygget op af originale genstande fra kendte og ukendte sønderjyder, digitale og interaktive formidlinger, som betyder, at den taler til både den historieinteresserede og den nysgerrige museumsgæst. Du kan bl.a. finde frem til den korrekte rækkefølge, du skal vælge kagerne i, når du i spillet ”tak en kach” bliver inviteret med til et sønderjysk kaffebord.

Fra H.P. Hanssen-udstillingen

I udstillingen Genforeningens Pris: H.P. Hanssens svære valg bliver rost for at invitere publikum til at tage stilling til de dilemmaer, som hovedpersonen selv blev stillet over for i sit liv, og hvis udfald skulle få betydning for den politiske udvikling i grænselandet. Ved hjælp af afstemninger kommer publikum blandt andet til at afgøre med sig selv, om de som mange dansksindede unge mænd ville flygte til Danmark for at undgå at skulle i krig for Tyskland, eller om de – som H.P. Hanssen – ville vælge at blive og kæmpe.

Udstillingen viser adskillige genstande fra H.P. Hanssens liv og nogle af de smukke gaver, som dansksindede sønderjyder gav ham for hans uegennyttige indsats. Ud over selve udstillingen inviteres besøgende 20. maj 2021 på nutidig byvandring i H.P. Hanssens Aabenraa, og 2. juni er der foredrag om H.P. Hanssens hustru, Helene Hanssen, der var som hans politiske sparringspartner.

[Historie-online.dk, den 12. maj 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Sommerferien på Krigsmuseet
Jernalderens guldofringer
På vej mod katastrofen