Menu
Forrige artikel

Letbanetog på Sporvejsmuseet

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3164

 

Computerfotos kan give en god idé om, hvordan nye anlæg kommer til at tage sig ud, men en model i fuld størrelse siger selvfølgelig mere end et billede. Det gælder også hovedstadens kommende letbanetog.

Leverandøren af hovedstadens letbanetog, tyske Siemens, har som led i forberedelserne til bygningen af letbanens tog bygget en model – en mock-up – i fuld størrelse af den forreste tredjedel af et letbanetog. Det bliver Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, som kan vise de besøgende, hvordan næste generation af moderne sporvogne kommer til at tage sig ud. Letbane-modellen i fuld størrelse kan nu ses på museet, efter at den næsten 6 ton tunge model ankom fra Düsseldorf til Skjoldenæsholm 17. juni.

Modellen i fuld størrelse af den forreste tredjedel af et af hovedstadsområdets nye letbanetog er landet på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, hvor museets gæster nu kan tage forskud på fremtiden i museets udstilling. Foto: John Bodholdt.

2020 er 50-året for omstillingen af hovedstadens tredjesidste sporvognslinie til busdrift: sporvognslinie 16. En af årets temaudstillinger på Sporvejsmuseet handler netop om linie 16, men også om sporvognstrafikken til Gladsaxe. I årene 1924-1962 havde linie 16 sin nordlige endestation på Søborg Torv – ikke langt fra, hvor de moderne letbanetog kommer til at køre om få år. Gladsaxe er en af 11 kommuner, der bliver trafikeret af letbanen mellem Ishøj i syd og Lundtofte i nord, og der er mere på vej! Det fortælles der mere om i årets udstilling på Sporvejsmuseet.

Som bekendt blev Sønderjylland genforenet med resten af kongeriget 15. juni 1920 – i år for 100 år siden. En sidegevinst ved genforeningen var en hestetrukket sporvej tværs over vadehavsøen Rømø. Den var anlagt i 1899 og var i drift til 1939. Den i flere henseender usædvanlige sporvej er genstand for en lille temaudstilling i årets udstilling på Sporvejsmuseet.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm har åbent lørdage og søndage 10-17. I skolernes sommerferie fra udgangen af juni til 9. august alle dage 10-17 undtagen mandag, hvor museet er lukket. Sporvejsmuseet er beliggende ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk

[Historie-online.dk, den 23. juni 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Tre moseofre fra jernalderen
Fangekælderen - ny udstilling
Seminar: Koordinater og kulturhistorie