Menu
Forrige artikel

Den oprindelig jul på Moesgaard Museum

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 5206

 

De første tre lørdage i december kan man blive klogere på julens oprindelse. Ti julevæsener, kendt fra tusinder års europæisk julemytologi, vil vandre omkring i museets udstillinger og sprede (u)hygge. Det vil være din opgave at møde dem med mod og indsamle oplysninger om deres særlige kendetegn, som de kun måske afslører.

Moesgaard Museum viser den oprindelige og fantastiske jul

Yule, Géol, Jól, Yuletide – kært barn har mange navne, og selve begrebet jul er langt ældre end vores kendskab til jesusbarnet. Selvom gaver og god mad altid har været vigtige begreber i julen, byder december måned også på andre fænomener og væsener.

I december er solen kun på himlen i ganske kort tid og natten er dobbelt så lang som dagen, hvilket betyder, at portene til de andre verdener står åben. Julevæsener fra nær og fjern besøger os i ly af mørket, og de vil gøre både gode og frygtelige gerninger. Det gælder om at tage sine forholdsregler og føje julens væsener, og her kommer traditioner, gaver og ikke mindst artighed ind i billedet.

På Moesgaard Museum vises den oprindelige jul – råt for usødet. Man vil aldrig se på julebukken, luciabruden og julemanden på samme måde igen, når man kommer til at kende den rigtige historie bag deres karakterer – og karakterbrister.

Man kan gå på opdagelse efter julevæsener i museets udstillinger lørdag 1. december, lørdag 8. december og lørdag 15. december. For at deltage i arrangementet skal man have billet til museet. Husk, at børn til og med 18 år har gratis adgang. 

Program for lørdagene

12.00 Ti julevæsener slippes fri i museets udstillinger

12.00-15.30 Man får udleveret et karakterkort i billetsalget. På kortet kan man notere væsenernes særlige kendetegn. Man skal se sig godt for. De kan være overalt.

15.30 Julevæsenerne samles ved museets centrale trappe og bliver beskrevet én for én

16.00 Julevæsenerne forlader i samlet flok museet og bevæger sig fra museets lys ud i mørket

Uhyggelige – men søde væsener

Julevæsenerne vil bestå af skuespillere iført håndsyede dragter. Julevæsenerne vil være uhyggelige, men de vil alle have et glimt øjet. Har du små børn, eller har du en sart sjæl? Så bør du overveje, om denne begivenhed er for dig.

Historie-online.dk, den 20. november 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
En sommer i Mosbjerg som i gamle dage
Oplev smukke og sjældne smykker fra vikingetiden
Satire på Vejle Kunstmuseum