Menu
Forrige artikel

Randbøldal - Jyllands første industrilandsby

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4248

 

Randbøldalmuseet er netop genåbnet med en ny, permanent udstilling - Randbøldal - Jyllands første industrilandsby. Udstillingen stod ellers klar allerede 14. marts, hvor åbningsfesten skulle have været løbet af stablen. 

Vejlemuseerne havde inviteret godsejer Geert F. H. de Lichtenberg, der er efterkommer af papirfabrikkens grundlægger, Gehrdt de Lichtenberg, til at åbne udstillingen, og lagkagerne var bestilt hos bageren. Men så lukkede landet som bekendt ned.

Jyllands første industrilandsby

Randbøldalmuseet ligger på det sted, som tidligere husede Engelsholm Papirfabrik, der blev anlagt i 1732. Her blev der produceret papir frem til 1846 og siden tekstiler. Hele grundlaget for produktionen var vandkraften i form af Vejle Å. 

I den nye udstilling får man hele fortællingen bag papir- og klædefabrikken og den industrielle produktion i Randbøldal fra 1732 til 1983:

"Den nye udstilling fortæller historien om, hvordan industrialiseringen i Danmark ikke altid begyndte i byerne, men i nogle tilfælde også opstod på landet - ovenikøbet meget tidligere end i byerne. Men det er også en fortælling om, hvordan industrien i høj grad formede de lokale samfund, som de eksisterede i, og hvordan en lille jysk landsby kom til at huse to fabrikker, der på forskellige tidspunkter var Danmarks førende inden for papir- og tekstilproduktion", fortæller museumsinspektør Rasmus Skovgaard Jakobsen.

[Historie-online.dk, den 10. juni 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kileskrifttavler på Nationalmuseet
Strand- og havjagten på Det Grønne Museum
Blyklump åbner døre til Roskildes fortid