Menu
Forrige artikel

November. Très Riches Heures du Duc de Berry

Kategori: Temaer
Visninger: 1996

 

Så er det blevet november.

Inde i skoven går nogle bønder, der høster agern fra de store egetræer, mens svinene også går og roder op i jorden. Uden for skoven gnasker de tydeligvis også agern i sig. I Danmark er det olden, men bøgetræet er ikke udbredt i Frankrig.

Manden forrest i billedet er tilsyneladende klar til at kaste en kæp op i træerne, så de modne agern kan falde ned. Til stor glæde for svinene omkring ham. Men de indsamles også til svinefoder, da de var med til at give bedre kød. Det var ikke kun i Frankrig, man gjorde dette. Blandt andet også i Danmark. Andre er ved at beskære buskene i kanten af skoven. Så der er frugt nok næste år.

I Danmark ser vi tit stengærder rundt om i de danske skove. Mange tror, de stammer fra dengang, man i middelalderen ville afskærme de store skove. Men sådan hænger det ikke sammen, fortæller biolog Jens Reddersen fra Nationalpark Mols Bjerge til Historie-online. I realiteten sker det først, da man i 1805 fik ’Fredskovsforordningen’ for at redde, hvad reddes kunne. For de danske skove var i en ringe forfatning. ”Freden var ikke for træhugst, men fred for græssende husdyr, der gnavede bark af træer og åd al selvstændig opvækst”, skriver Jens Reddersen i ”Skovene på Mols – ”en kommen og gåen”.

Endelig er der det sædvanlige slot i baggrunden. Men denne gang ved man ikke, hvad det er for et, eller om det bare er fri fantasi.

[Historie-online.dk, den 26. oktober 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Januar. Très Riches Heures du Duc de Berry
Juni. Très Riches Heures du Duc de Berry
Lene ejer 3.000 Barbiedukker