Menu
Forrige artikel

Aalborg set med malernes øjne

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4716

 

Kunsten vender tilbage til Aalborg Historiske Museum

Siden Aalborg Historiske Museums blev oprettet i 1863, er der kommet mange hundrede malerier, tegninger, akvareller og skitser ind på magasinhylderne. Aalborg Museum, som det hed i starten, var oprindeligt både et kunst- og kulturhistorisk museum, og fra 1879 og helt frem til 1970 var der derfor også kunstmuseum i huset på Algade.

Nu tager Aalborg Historiske Museum kunsten op igen og viser 125 af de bedste og mest interessante af museets by- og landskabsbilleder af Aalborg. Det sker, når museet åbner den nye udstilling Byen i billeder fredag 17. maj.

Mange af udstillingens billeder har aldrig været udstillet før - og slet ikke sammen. Tilsammen giver de derfor et helt unikt tidsbillede af Aalborg by, som den har set ud gennem de sidste par hundrede år.

Oplev den gamle by

I den nye udstilling kan publikum drage med kunstnerne op på byens kendte udsigtspunkter ved Skovbakken, Skansebakken og Signalbakken, og ved selvsyn se udviklingen fra søvnig Torneroseby først i 1800-tallet til den rygende og pulserende industriby, der lå samme sted 100 år senere.

Publikum får også mulighed for at opleve byens charmerende og skæve vinkler på tæt hold – steder som for længst har mødt en bulldozer under de mange bysaneringer, som Aalborg har gennemgået over årene. For i tidens løb er mange smukke, gamle huse forsvundet for at give plads til nybyggeri og under mere målrettet byfornyelse, som har haft til formål at sikre sundhed, lys og luft til byens borgere. Under mottoet ”væk med det gamle skidt!” blev store dele af byen håndfast ryddet i løbet af 1900-tallet.

 På Aalborg Historiske Museum kan man fra 17. maj se byen, som den har set ud engang i den nye udstilling Byen i billeder. Her har maleren stået i Adelgade og bagerst anes bagsiden af Jens Bangs Stenhus. (Foto Nordjyllands Historiske Museum)

Desuden har gadegennembrud, som for eksempel Vesterbros etablering i begyndelsen af 1930’erne, samt nye broer over fjorden medført store forandringer i bybilledet.

Med sin store handelsmæssige betydning og som centrum for liv og færden har fjorden og havnen også altid været et yndet motiv for byens kunstnere, og rigtig mange af udstillingens billeder viser havnemiljøet, den gamle pontonbro (1865-1933) og livet på fjorden. Som publikum får man derfor også et indblik i aalborgensernes liv de sidste 200 år og ikke kun byen, hvor de levede.

En by i forandring, men stadig til at kende

Selvom det er en meget anderledes by, man kan opleve i udstillingen, så er den dog stadig genkendelig.

Et gennemgående tema i en del af udstillingens billeder er nemlig byens kirker. Deres tårne, som stadig i dag kan ses i byens skyline, indgår i mange af maleriernes motiver. De rager op over den øvrige by og med deres ofte markante udtryk, fungerer de som en slags pejlemærker i byen og i motivet – både dengang og for publikum i dag.

Kendte og ukendte malere

Mere end 50 forskellige kunstnere står bag de udstillede værker i Byen i billeder. Nogle af dem er kendte malere, som for eksempel Einar Gross og skagensmaler Anton Thorenfeldt, mens andre er mere eller mindre ukendte. En del af malerne har studeret på Kunstakademiet, mens andre er udlært som håndværksmalere, der siden har vist sig at være habile kunstmalere.

Fælles for billederne er dog - hvad enten det er en kendt eller ukendt kunstner, der står bag - at langt de fleste er blevet fremstillet med salg for øje. Udstillingens billeder er derfor ikke kun malet efter kunstnerens egne interesser, men er i høj grad udtryk for købernes smag.

 Udstillingen Byen i billeder åbner 17. maj og et yndet motiv blandt de mange malerier er den gamle pontonbro, som blev bygget i 1865 og afløst af den nye Limfjordsbro i 1933. I baggrundens ses Hotel Royal, som den dag i dag ligger lige ved broen. (Foto Nordjyllands Historiske Museum)

De fleste af malerierne har mange år på bagen, og kun ganske få er malet efter 2. verdenskrig. Derfor har Aalborg Historiske Museum indbudt byens borgere til at indlåne deres nyere Aalborg-billeder til udstillingen for en periode. De indlånte billeder vil løbende blive skiftet ud, efterhånden som andre dukker op.

Udstillingen åbner 17. maj 2019 på Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

[Historie-online.dk, den 16. april 2019]

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Byvandring – tag med på tur i ”forstadsjunglen”
Skal den gamle grill på museum?
Drømmen om Afrika