Menu
Forrige artikel

Kongeskibet Dannebrog

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2926

 

I 2022 fylder Kongeskibet Dannebrog 90 år. Det markerer M/S Museet for Søfart med en særudstilling om det flydende slot. Udstillingen indvies den 8. februar 2022 og giver befolkningen et indblik i livet ombord - fra besætningens hverdag til kongefamiliens private liv til søs.

Kongeskibet Dannebrog er mere end et skib. Det er et flydende slot, og når skibet kommer i havn på de årlige togter rundt i Danmark såvel som til Grønland og Færøerne, møder monarken sit folk, som tager imod og viser deres lokalområde frem. Dannebrog binder med andre ord hele riget sammen, og udgør samtidig rammen om den kongelige families liv til søs.

I 2022 fylder Kongeskibet 90 år og H.M. Dronningen har 50-års Regeringsjubilæum. Det markerer M/S Museet for Søfart med særudstillingen ’DANNEBROG - Kongeskib i 90 år’, hvor befolkningen for første gang får et unikt indblik i livet ombord på det enestående skib.

Prinsernes matrostøj, Dronningens akvareller og danskernes minder

Særudstillingen er en rejse med Kongeskibet gennem ni årtier – og et møde med tre monarker, der alle har blåt hav i årerne.

Udstillingen viser alle facetter af Kongeskibet, der både fungerer som residens for Dronningen, et personligt hjem, et skoleskib og et symbol på kongemagten, ligesom skibet i sig selv rummer en fascinerende fortælling.

På udstillingen kan man blandt andet opleve modeller af forskellige kongeskibe gennem tiden, H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Prins Joachims matrostøj fra 1970’erne og akvareller, som Dronningen har malet ombord. Udstillingen viser også Kongeskibets betydning for kongemagten i Danmark, og ikke mindst Dronningens forhold til sin far, Frederik 9.

De mennesker, der har besøgt og benyttet skibet, kommer til orde igennem citater og anekdoter. Eksempelvis beretter besætningens gaster om det daglige arbejde, og fotografier fra kongefamiliens private fotoalbum giver indblik i Dronningens barndom, hvor sommerdagene ombord også levnede tid til udklædningslege og anden sjov.

M/S Museet for Søfart har også indsamlet danskernes egne fortællinger om deres personlige møder med Kongeskibet, hvor man som besøgende vil få et unikt indblik i Kongeskibets betydning for den enkelte dansker – blandt andet gennem afbildninger på souvenirs, porcelænsplatter og øletiketter.

En hyldest til et skib, vi alle sammen kender

Ulla Tofte, direktør for M/S Museet for Søfart, udtaler:

”Udstillingen om Dannebrog er en hyldest til et skib, vi alle sammen kender. Et enestående skib, der binder hele Danmark sammen, og bringer den kongelige familie ud af de mere formelle rammer og hjem til danskerne. Udstillingen er også en rørende og underholdende fortælling om kongefamiliens og hele landets historie, og den glæder vi os til at fortælle.”

Dronningen går ombord på kongeskibet. Fra pressemeddelelsen. Foto: Franne Viogt

[Historie-online.dk, den 20. december 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fra Kongehusets gemmer
Modige Kvinder
Drømmen om Afrika