Menu
Forrige artikel

I skyggen - de første kvindelige fotografer

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1823

 

Fredag den 10. marts åbnede Vendsyssel Historiske Museum særudstillingen I Skyggen om de første kvindelige fotografer i Danmark, Færøerne og Island. Udstillingen præsenterer 10 kvindelige fotografer og deres virke i perioden 1872-1925 og er en vandreudstilling produceret af Museum Østjylland. Udstillingen gæster en lang række museer og arkiver i hele Norden.

 

Nu kommer udstillingen ”hjem” til Hjørring. En af de kvindelige fotografer, som skildres i udstillingen, er Kirstine Lund, som havde atelier i Jernbanegade i Hjørring og i Lønstrup. Kirstine Lund var blandt byens mest markante og entreprenante erhvervskvinder og formåede som alenemor at skabe sig en blomstrende forretning i byen. Kirstine Lund var som fotograf moderne og nytænkende i sin måde at skabe levende og legende fotos på, så på alle måder er det vigtigt at få trukket hende ”ud af skyggen”.

Kirstine Lunds foto af datteren Petra er et godt eksempel på hendes legende og iscenesatte tilgang til portrætfotografiet. Foto: Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum

I forbindelse med lånet af udstillingen fra Museum Østjylland har Vendsyssel Historiske Museum udvidet udstillingen med museets egne fotografier, kameraer og genstande, der illustrerer hentes tætte samarbejde med hendes genbo, museumsleder J.J. Lønborg Friis. Sammen dokumenterede de landsdelens kulturhistorie gennem en række opstillinger, der viste, hvordan forskellige redskaber blev brugt, og hvordan man klædte sig i første halvdel af 1800-tallet.

Et eksempel på det fine samarbejde mellem museumsleder J.J. Lønborg Friis og Kirstine Lund: Samtiden og den umiddelbare fortid skulle dokumenteres fotografisk, mens man stadig vidste, hvad en hørbryder og en lyngle skulle anvendes til. Foto: Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum

Udstillingen kan ses på Vendsyssel Historiske Museum fra fredag den 10. marts og de næste to år.

[Historie-online.dk, den 15. marts 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Hårets historie
Schumann-udstilling på Cirkusmuseet
Udstillingen ”Industri: fra håndværk til robot”